БЛОГ
|

Як вибрати VPS сервер для початківців

Виділені віртуальні сервери VPS набувають все більшого поширення. Насамперед це пояснюється тим, що вони мають значний список переваг і цілком доступну вартість. VPS сервер для початківців – ідеальне рішення. Зараз ми надамо деякі рекомендації щодо його вибору.

Які особливості має VPS

Вибираючи перший сервер, вам слід ознайомитися з деякими його особливостями. Суть VPS полягає в тому, що ваш сайт або програмне забезпечення розміщуватиметься на окремому віртуальному сервері, який у свою чергу знаходиться на одному фізичному, де є й інші віртуальні рішення. Їх використовують інші користувачі.

До переваг віртуальних виділених серверів слід віднести:

  • висока продуктивність;
  • різноманітність тарифних планів;
  • більш доступна вартість у порівнянні з фізичним сервером.

Отримавши базові знання про VPS, можете приступати до вибору. Значення мають численні чинники. Зараз ми їх розглянемо докладніше.

Керований або некерований

Прийнявши рішення орендувати сервер VPS, він буде повністю у вашому розпорядженні. Хтось повинен відповідати за його роботу та рівень продуктивності. Якщо компанія, в якій ви замовили послугу, надає таку можливість, сервер називається керованим хостингом. Вибравши некерований сервер, ви відповідатимете за нього самі. Це стосується й налаштування VPS. У цьому випадку знадобиться:

  • налаштувати програмне забезпечення;
  • провести необхідні налаштування в панелі керування;
  • забезпечити захист сервера.

Варто враховувати, що потрібно обслуговування та супровід. Початок роботи повинен бути простим, тому або пройдіть навчання за VPS або вибирайте керований віртуальний сервер. Другий варіант більш кращий, оскільки він має безліч переваг. Якщо в роботі сервера виникнуть будь-які проблеми, їх усуненням буде займатися провайдер. Обійдеться він трохи дорожче, зате ви позбавите себе багатьох непередбачених ситуацій, які можуть негативно вплинути на роботу сайту.

Вибір операційної системи

Здебільшого провайдери пропонують два варіанти – «Віндовс» та «Лінукс». Другий коштує трохи дешевше. Віртуальний сервер, що працює на базі «Лінукс», більш простий для розуміння. Розібратися у його роботі буде простіше. Плюс полягає й у підтримці множини додатків.

Вибір VPS полягає і у підборі конфігурації сервера. Від цього залежить швидкість роботи сайту. Конфігурація визначає такі моменти:

  • потужність процесора;
  • обсяг оперативної та дискової пам'яті;
  • продуктивність.

Роблячи кроки у VPS, вірніше у його виборі, рекомендується уточнити інформацію з приводу того, на якому фізичному сервері розміщується ваш віртуальний. Це має бути потужне обладнання перевіреного виробника. У протилежному випадку ви можете не раз зіштовхнутися зі збоями у роботі. Посібник про VPS має можливість вивчити на сайті https://hostiko.com.ua/. Тут розміщено багато корисних для користувачів матеріалів.

Що ще врахувати при підборі VPS

Масштабованість та надмірність – значущі моменти при виборі VPS. Надмірність говорить про резервування ресурсів. Особливо це стосується ЦОД. Провайдер може зіткнутися з форс-мажорними ситуаціями, коли відбувається перевантаження фізичного сервера. У цьому випадку має бути резервне серверне обладнання.

Масштабованість вказує на здатність справлятися з підвищеним навантаженням на сервер. Проблема вирішується завдяки наявності резервних ресурсів. Провайдер повинен забезпечувати стабільну та безперебійну роботу виділеного віртуального сервера, його високу продуктивність. VPS для новачків вибрати буде нескладно, якщо чітко розуміти, яким вимогам має відповідати сервер.

Провайдер повинен надавати своїм клієнтам можливість звернення до служби технічної підтримки. На всі звернення фахівці мають швидко реагувати. Технічна підтримка має працювати у цілодобовому режимі.

Велике значення має вартість послуг. Наразі провайдери пропонують увазі клієнтів різні тарифні плани. Кожен зможе вибрати VPS з тарифом, який його найбільше влаштовує. Якщо у вас простий проект, достатньо буде базового варіанту. Однак, якщо сайт вимагає великих ресурсів і високої продуктивності, то в цьому випадку не варто економити на оренді VPS.