БЛОГ
|

Порівняння VPS та VDS: корисна для користувачів інформація

VPS та VDS є віртуальними виділеними серверами. На даний момент вони мають досить великий попит. Їх орендують користувачі для розміщення сайтів або ПЗ. Вибір сервера вимагає врахування численних деталей, оскільки залежить ефективність роботи проекту. Серверні рішення VPS і VDS набули широкого поширення, тому про них ми поговоримо докладніше. Порівняння VPS та VDS є актуальною темою. Зараз розбиратимемося у всьому по порядку.

Різниці між цими двома віртуальними серверами практично не існує. Вона полягає хіба що у методі віртуалізації, що використовується на них. Якщо говорити про VPS, то в цьому випадку може використовуватися віртуалізація OpenVZ, а для VDS – KVM. Якщо ви не знаєте, що вибрати – VPS та VDS, вам варто взяти до уваги надану нами інформацію.

Що важливо знати про VPS та VDS

Послуги оренди VPS та VDS користуються попитом на даний момент. Ними користуються у разі:

  • недостатньої кількості ресурсів, які надає користувачеві традиційний віртуальний хостинг;
  • запуск проекту, що стрімко розвивається.

До переваг VPS та VDS варто віднести доступну вартість послуг. Вона буде набагато меншою, ніж оренда фізичного сервера. З цієї причини багато користувачів віддають перевагу саме цьому варіанту. Тепер проведемо порівняння серверів.

VPS є віртуальним приватним сервером. У роботі він застосовує метод віртуалізації OpenVZ. До переваг такого рішення слід віднести простоту використання та гнучкість управління. VPS має хороші показники потужності.

У VDS використовується апаратна віртуалізація KVM. Особливість полягає в тому, що кожен користувач отримує певну кількість ресурсів на сервері. Завдяки цьому можна проводити самостійну переустановку операційної системи за потреби. У VPS такої можливості немає.

Що варто вибрати

Якщо вас цікавлять серверні технології, що найбільш підходять для вашого випадку, потрібно взяти до уваги деякі важливі моменти. При виборі спочатку потрібно буде визначитися з тим, для яких цілей вам необхідна оренда серверів. Якщо на вашому віддаленому робочому столі використовується операційна система Віндовс, то вибір зводиться до ВДС. Віртуальний сервер VPS не передбачає такої можливості. Однак він підходить для розміщення на ньому сайту, який має специфічне програмне забезпечення. VPS та VDS, як ми говорили вище, відрізняється лише способом віртуалізації. Варіант вибирається з урахуванням особливостей проектів. У багатьох випадках віртуалізація відіграє значну роль.

Надамо деякий посібник серверів VPS та VDS:

  • Тип віртуалізації. У VPS вона забезпечується на рівні операційної системи, а VDS застосовується апаратна віртуалізація.
  • Доступні операційні системи. Якщо говорити про VPS, то в цьому випадку можливе використання Centos, Ubuntu, Debian, а VDS – Centos, Ubuntu, Debian, FreeBSD, Windows.
  • Тип ядра ОС. У VPS передбачено загальне ядро, а VDS власне. У першому випадку немає можливості оновлення ядра, а в другому вона існує.

Корисна інформація про технології віртуалізації

VPS проти VDS – багато користувачів не можуть визначитися з вибором. На сайті https://hostiko.com.ua/ ви можете вивчити докладну інформацію про віртуальні сервери. У разі виникнення питань фахівці можуть надати на них чіткі відповіді, що допоможе визначитися з вибором.

OpenVZ є віртуалізацією, яка відбувається на рівні операційної системи. Особливість у тому, що віртуальні сервери, розміщені одному фізичному, запускаються з основний ОС. Вони працюють на єдиному ядрі Лінукс. Недолік полягає у обмеженому виборі дистрибутивів для користувача. Характеристики VPS такі, що у разі користування сервером відсутня можливість запуску будь-яких нестандартних модулів. Є й переваги. Якщо користувач вирішить змінити тарифний план, то для цього не потрібно буде перезавантажувати сервер.

Якщо ви віддасте перевагу методу віртуалізації KVM, то отримаєте можливість користуватися повноцінним аналогом виділеного сервера. VDS має найвищий рівень приватності. До його переваг слід зарахувати наявність власного ядра операційної системи. Це забезпечує можливість більш гнучких налаштувань, реалізації різних проектів. Характеристики та VDS загалом позитивні. Чимало користувачів задоволені цим віртуальним сервером.

VPS та VDS мають деякі відмінності і щодо продуктивності. У першому випадку передбачається динамічніше розподіл ресурсів. Якщо навантаження буде велике, то постраждають усі сервери. Якщо вибрати VDS, виникнення подібних ситуацій виключено.

Вибір віртуального сервера потребує індивідуального підходу. Універсальних порад у цьому випадку не існує. Насамперед враховуйте особливості вашого проекту. З огляду на це визначаються вимоги до віртуального сервера. За послугами його оренди важливо звертатися до перевірених провайдерів із позитивною репутацією. І тут можна розраховувати отримання якісних послуг. Попередньо ознайомтеся із запропонованими тарифними планами.