БЛОГ
|

Вирішення проблем безпеки VDS серверів

Практично будь-яка інформація, викладена в мережу, згодом може стати доступною. При цьому в багатьох випадках зловмисникам навіть немає необхідності вигадувати хитромудрі схеми злому. Багато користувачів за своєю безтурботністю ігнорують елементарні правила захисту. Тому таке питання як безпека VDS серверів має бути вивчене ще до його оренди.

Базові принципи

Стандарти безпеки передбачають цілий комплекс заходів, зробити 1 – 2 дії немає сенсу. І почати потрібно з:

  1. ПЗ необхідно оновлювати регулярно, але початковий варіант завантажують виключно з офіційних перевірених ресурсів у надійних розробників. Тільки в цьому випадку системні оновлення усунуть виявлені вразливості та буде забезпечено захист даних.
  2. Деактивувати не використовувані фонові програми та сервери, які не використовуються. Або зробити налаштування брандмауера так, що зайти на дані сервери можна було виключно з безпечних адрес.
  3. Підібрати максимально складний пароль. Порада банальна, але досі часто ігнорується більшістю користувачів.
  4. Різні типи даних зберігати в різних розділах. Поділяють: файли ОС, користувацькі, тимчасові, сторонні пакети, додатки і т.д.
  5. Регулярно виконувати резервні копії. Більшість провайдерів роблять це автоматично, але на даний момент необхідно уточнювати з самого початку.
  6. Відразу змінити SSH-порт. За замовчуванням це порт 22 і бот для злому «стукає» саме до нього. Змінити можна на будь-який доступний.
  7. Вимкнути зайві недійсні порти.
  8. За допомогою певної улити налаштувати VDS шифрування. Безкоштовна програма зашифрує всі дані, що передаються через мережу.
  9. Доступ до директорії/boot повинен бути вимкнений.
  10. Скачати антивірус chrootkit, він врятує від вірусу rootkit.
  11. Видалити суперкористувача root, він має надто багато повноважень. Натомість слід створити зі своїми правами та встановити на нього складний пароль.
  12. Великі провайдери забезпечують безпеку VDS, блокуючи підозрілі з'єднання та здійснюючи захист від DDoS-атак. Користувач, зі свого боку, повинен самостійно встановити антивірусний захист.

Важливо вибрати провайдера, якому можна довіряти і грамотно збудований захищений хостинг, https://hostiko.com.ua/ - один з найкращих, і вже точно надійних.

Переваги VDS

Цифрові технології VDS забезпечують роботу не тільки в синхронному режимі, а й високу швидкість до 50 Мбіт/с. З мінусів – невелика довжина. При цьому в міру видалення відбувається зниження швидкості. Переваг набагато більше:

  • цифрові та мовні дані передаються одночасно;
  • досить невисока вартість;
  • можливість застосування кількох частотних діапазонів;
  • відсутність перешкод.

Для того, щоб бути повністю впевненим у своєму сервері, орендувати його можна в Німеччині. Головне, щоб не виникло мовного бар'єру при вирішенні конфліктів та виникненні уточнюючих питань. Переваги VDS Німеччини:

  1. Новіше прогресивне обладнання повністю дотримано всіх стандартів безпеки. Доступ для користувачів із будь-якої точки Європи за кілька секунд.
  2. Абсолютний порядок при фінансових розрахунках, адмініструванні, відгуках підтримки, оформленні документації.
  3. Обслуговування віртуального сервера за законами Німеччини.
  4. Вартість оренди та обслуговування найнижча за середньоєвропейськими мірками.

Для того, щоб незнання мови не викликало певних труднощів, достатньо вибрати компанію, яка працює на міжнародному ринку.

Чек-аркуш для аудиту

Розвиваючи свій інтернет бізнес чи реалізовуючи інфо продукт, більшість насамперед займається маркетингом, рекламою, SEO-контентом. Але для того, щоб бути повністю впевненим у конфіденційності VDS, для справної роботи та стабільного доходу, для того щоб точно знати, що в якийсь момент дані про розкручений і популярний продукт не підуть конкурентом, слід подбати про надійність. Для цього проводять аудит безпеки. Стандартний чек-лист перевірки:

  • копіювання всіх даних;
  • перевірка продуктивності;
  • перевірка ліцензій на плагіни, розсилки та ін. додатків;
  • оновлення ОС;
  • чистка файлів;
  • перевірка та чищення логів;
  • додаткові перевірки: актуальність документації та сертифікатів, систем моніторингу, роботи пошуку, налаштувань редиректорів для веб-сервісів тощо

Після перевірки важливо скласти звіт за кожним пунктом. У ньому описують проведені роботи, виправлені помилки. Оформлення виконують у вигляді таблиці, тому легше порівнювати дані кількох аудиторських перевірок.

Як вибрати надійний VDS сервер

Більшість користувачів орієнтуються на тариф. Але, крім ціни, існує ще кілька важливих показників, які необхідно взяти до уваги:

  1. Доступність та надійність серверів – жодних збоїв чи відмов, і безперечна доступність для всіх користувачів.
  2. Продуктивність – залежить від типу сервера, гарантія надання всіх заявлених провайдером ресурсів, висока швидкість.
  3. Регулювання VDS – налаштування, інтуїтивно зрозуміле управління, різноманітність ОС.
  4. Повна гарантована безпека.
  5. Тех. підтримка у режимі 245/7.

Надійний провайдер забезпечить стабільну роботу, захист, в т. ч. і від DDoS-атак, відповіді на питання та вирішення проблем, що виникли, високошвидкісний дозвіл, відповідність наданих послуг заявленому тарифу.